Boek
Nederlands

De pareldief

Axel Scheffler (auteur), Rosa Scheffler (auteur), Hanneke Beneden (vertaler)
Pauw maakt in zijn kralenwinkel prachtige sieraden met hulp van Hoen. Ze mogen zelfs de kroon van de prins, een reusachtige leeuw, repareren. Maar dan wordt de kroon gestolen! Wie heeft het gedaan? Weet Hoen er meer van? Eigentijdse fabel met achterin uitleg (met patronen) over het zelf knutselen met kralen. Voorlezen vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Eerlijk zijn
Titel
De pareldief
Auteur
Axel Scheffler Rosa Scheffler
Vertaler
Hanneke Beneden Ab Bertholet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Perlendiebin
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, © 2020
77 p. : ill.
Aantekening
Het boek bevat achterin een aantal creatieve ideeën om sieraden te maken met parels.
ISBN
9789021680729 (hardback)

Besprekingen

Pauw heeft een sieradenwinkel en maakt van kralen prachtige wortelbroches. Hij heeft het erg druk maar een onopvallend grijs Hoen wil hem wel helpen. Hoen blijkt talent te hebben. Op een dag komt de prins, een reusachtige leeuw, in de winkel en vraagt of Pauw zijn kroon kan repareren. Pauw en Hoen werken lang door, totdat Pauw bijna in slaap valt. In de nacht wordt de kroon gestolen. Wie is de inbreker? En heeft Hoen er wat mee te maken? In deze eigentijdse fabel komen op een humorvolle manier thema’s als hebzucht en eerlijkheid aan de orde. Het verhaal wordt mooi opgebouwd naar een verrassend eind. Scheffler heeft dit verhaal fraai geïllustreerd met veel kleine tekeningen in zijn kleurrijke stijl, bekend van de Gruffalo-boeken. Na het verhaal wordt op 25 pagina's uitgelegd hoe je zelf sieraden kunt maken met kralen. Er zijn diverse uitgewerkte patronen voor o.a. een lieveheersbeestje opgenomen, die gemaakt zijn door de zus van de auteur, Rosa Scheffler. Bijzonder verhaal met een bood…Lees verder

De pareldief

Pauw is eigenaar van Pauws Parel Paleis, een winkel met parels en vooral prachtige broches die erg populair zijn in het dorp. Hij heeft het zo druk dat hij een hulpje moet aannemen. De saaie, grijze hoen vraagt hem om een kans. Hoen houdt van de prachtige kleuren en de schittering op de juwelen, maar hij heeft niet genoeg geld of vrienden die het voor hem zouden kopen. Pauw ziet het enhousiasme en werft hem aan als leerling. Hij mag zelfs boven de werkplaats blijven slapen. Hoen werkt hard: hij leert en noteert, ruimt op en veegt de vloer keer op keer. Op een dag glinstert een parel in het stof en kan hij het niet laten om die stiekem tussen zijn veren te steken. Zo begint het stelen, elke avond een beetje. Voor hij naar bed gaat, hangt hij alle mooie parels tussen zijn stoffige veren en bekijkt zichzelf tevreden in de spiegel. Dan breekt het moment aan van het Grote Bal voor de Prins en de dochter van de Graaf, waarvoor alle dieren hun oude juwelen en tasjes willen laten repareren…Lees verder

Over Axel Scheffler

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Axel Scheffler (Hamburg, 1957) is een Duits illustrator van kinderboeken.

Leven

Hoewel Scheffler op school zeer goed was in tekenen, en zelfs een tekenwedstrijd van een internationale chocoladebedrijf won (met een pluchen koe als trofee), dacht hij er als kind niet aan om illustrator te worden. Na zijn middelbare school ging Scheffler naar de universiteit van Hamburg om er Kunstgeschiedenis te studeren. Al gauw bleek dat dat niks voor hem was. Het was altijd al zijn droom geweest om in een ander land te leven en een tweede taal te leren. Zo kwam hij in 1982 in Engeland terecht om er Illustratie te studeren aan de Bath Academy of Art.

Die studie werd wel een succes. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Londen. Hij illustreerde voor verschillende Engelse en Duitse reclamebedrijven, magazines en kranten.

Werk

In 1988 verscheen voor het eerst een boek dat door hem geïllustreerd werd: The…Lees verder op Wikipedia