Boek
Nederlands

Het transgalactisch liftershandboek

Douglas Adams (auteur)
+1
Het transgalactisch liftershandboek
×
Het transgalactisch liftershandboek Het transgalactisch liftershandboek

Het transgalactisch liftershandboek

Titel
Het transgalactisch liftershandboek
Auteur
Douglas Adams
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hitchhiker's guide to the galaxy
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2005
206 p.
Aantekening
Filmeditie
ISBN
90-245-5749-6

Besprekingen

GEEN PANIEK!", opent de tekst op de achterflap. "Dit is geen déjà vu! Vijfentwintig jaar geleden verscheen Douglas Adams' 'gestoorde' roman, die uitgroeide tot een bestseller. Nu wordt deze cultklassieker in een herziene vertaling opnieuw uitgebracht." Het transgalactisch liftershandboek van de te jong gestorven Douglas Adams (1952-2001) was een grote rage. Het leidde tot vervolgen, hoorspelen, een tv-serie, een computergame, toneelstukken, een strip en een badhanddoek.

Het verhaal van Hugo Veld, die in het begin voor zijn huis in de Wieringermeer in de modder ligt om de bulldozers te beletten zijn huis te slopen, zoals volgens een bestemmingsplan de bedoeling is, en even later ziet hoe de aarde vernietigd wordt, terwijl hij met zijn vriend Amro Bank meelift met een van de verantwoordelijke ruimteschepen. Bank is een transgalactische lifter, afkomstig van Betelgeuze maar al 15 jaar op de aarde gestrand en neemt Hugo op sleeptouw, een bizar en uiterst humoristisch avontuu…Lees verder
Eerste deel van een inmiddels cultboek geworden 'trilogie in vijf delen'. Als de Aarde wordt opgeblazen wegens de aanleg van een intergalactische snelweg, ontspringt alleen Hugo Veld de dans, omdat de buitenaardse lifter Amro Bank toevallig zijn vriend is. Dit is het begin van een bizarre reis door de ruimte. Het verslag daarvan wordt afgewisseld met fragmenten uit het liftershandboek. Oorspronkelijk een hoorspelserie, later in boekvorm gegoten kolder-sf van hoog niveau. Wie van deze humor houdt (Engels, vaak absurd) en waardering heeft voor vergezochte sf-invallen, zal schaterend van dit boek genieten. De vertaling is virtuoos. Dit boek is onlangs succesvol verfilmd; filmaffiche op de omslag. Kleine druk.

Over Douglas Adams

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Michael Hughes

Douglas Noël Adams (Cambridge (Engeland), 11 maart 1952 – Santa Barbara (Californië), 11 mei 2001) was een Engels schrijver van sciencefictionboeken.

Levensloop

Adams werd geboren in Cambridge als zoon van Christopher Adams en Janet Douglas. Hij ging in Essex naar school (Brentwood Prep school) en studeerde in Cambridge op St. John's College, waar hij zonder succes bij de bekende studententheatergroep Footlights, broedplaats van televisietalent, probeerde te komen. Hij heeft een groot aantal banen gehad, waaronder ziekenhuisbode, schoonmaker, lijfwacht, radioproducent en scriptredacteur van Doctor Who Ook heeft hij met Graham Chapman van Monty Python samengewerkt en wordt hij in de credits van een van de afleveringen daarvan vermeld.

Hij is het bekendst geworden door zijn hoorspel en boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (HHGTTG), in het Nederlands uitgebracht als Het Transgalactisch LiftershandboekLees verder op Wikipedia