Boek
Nederlands
Vier soldaten van het Rode Leger houden zich in de winter van 1919 met hun compagnie schuil in een bos en proberen kameraadschappelijk te overleven.
Titel
Vier soldaten : roman
Auteur
Hubert Mingarelli
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Quatre soldats
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
156 p.
ISBN
9789029093941 (hardback)

Besprekingen

Vier Russische soldaten vinden elkaar in een niemandsland

Pavel is de slimmerik, Kjabin de goedzak, Sifra de stille en Benja de observerende verteller. Deze vier Russische soldaten (allemaal analfabeet) vinden elkaar in de lange pauze van een oorlog waarvan ze geen idee hebben. Eerst brengen ze de winter door in een bos in de buurt van de Poolse grens, daarna slaat hun compagnie haar kamp op in een niemandsland 'aan de rand van een sparrenbos'. De vier kunnen hun eigen gang gaan. Ze dobbelen om sigaretten, ontdekken een vijver waar ze graag vertoeven en slapen om de beurt met een horloge dat het niet doet, maar wel een foto van een vrouw herbergt. Elke nacht wanneer Pavel de tent verlaat om te vluchten voor een nachtmerrie, houdt Benja hem gezelschap. Zonder een woord te veel te gebruiken beschrijft Hubert Mingarelli in Vier soldaten de rites van het viertal (dat gezelschap krijgt van een jonkie dat wél kan lezen en schrijven) en suggereert hij tussen de regels door hoeveel ze voor elkaar gaan betekenen. Jammer alleen dat de schrij…Lees verder

Vier soldaten van het Rode Leger houden zich in de winter van 1919 met hun compagnie schuil in een bos, vinden steun en kameraadschap bij elkaar, plunderen de omgeving en zoeken regelmatig hun heil bij een afgelegen, paradijselijke waterplas. Overlevingskunst van simpele jongens: de verteller Bénia, Pavel, de redzame leider van het groepje, de naïeve reus Kyabine en de verlegen Sifra. Als op een dag de jongen Evdokim aan het viertal wordt toegevoegd, krijgen hun belevenissen glans, want Evdokim kan schrijven en dus vastleggen. De auteur (1956) weet in deze sterke roman (zijn tiende, naast ettelijke gewaardeerde jeugdromans), bekroond met de Prix Médicis 2003, de onderdompeling in de hun te boven gaande rauwe werkelijkheid, hun lotsverbondenheid, hun pijn en warmte, in zeer eenvoudige taal trefzeker op te roepen. Een van die zeldzame romans die je als levensles aan je leerlingen zou willen meegeven. Duidelijke letter en marges.