Boek
Nederlands

Rook en de geur van rozen

Jaak Dreesen (auteur), Marcel Rouffa (illustrator)
+1
Rook en de geur van rozen
×
Rook en de geur van rozen Rook en de geur van rozen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Rook en de geur van rozen / Jaak Dreesen ; ill. Marcel Rouffa
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Marcel Rouffa
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2000
53 p. : ill.
ISBN
90-5016-297-5

Besprekingen

Een verhaal over konijnen, over oorlog, over de natuur die ondanks alles haar gang gaat, een soort stripverhaal; in ieder geval een bijzonder verhaal. Inderdaad, ook over konijnen, over Keun en More die leven zoals konijnen plegen te doen. Een bestaan dat volgens vaste patronen verloopt. Tot gebeurtenissen de vertrouwde orde van geluiden en geuren verstoren: mannen te paard, vuur, rook, gangen door het landschap, brand jaagt door het dorp, paarden hinniken in doodsangst, mannen die ineens uit de loopgraven komen, gebulder van kanonnen. In het nieuwe voorjaar is er de geur van koemest en wilde rozen, glinstert het water van de rivier. Onder de gehavende eik op de heuvel leven de konijnen als vanouds. Je weet dat je getuige bent geweest van een klein stukje oorlog en ook zonder historische data, topografische herkenningspunten, Flanders Fields, Ieper, vluchtelingen weet je dat het de Grote Oorlog was. Kleine verwijzingen duiden onmiskenbaar op die 'unspeakable, godless, hopeless' ondern…Lees verder
Dit boek begint als een pastorale met dartelende konijntjes in de natuur. Het konijnengezin van Keun en Moere breidt zich snel uit. De sfeer wordt plotseling anders als er paarden en soldaten komen. Die brengen andere geuren mee, onder andere de geur van kampvuren en munitie. Soldaten bouwen loopgraven in het terrein van de konijnen. Enkele kinderen van Keun en Moere worden geschoten. De oorlog gaat voorbij. Het leven van de konijnen volgt weer het patroon van de wisselende seizoenen. Het verhaal is een merkwaardige combinatie van vredigheid en oorlog, van natuur en cultuur, van mens en dier. De loopgraven wijzen op de Eerste Wereldoorlog, maar een absolute tijdaanduiding is in de tekst niet te vinden. De zwart-wittekeningen zijn licht van toets in de vredige passages. Tijdens de oorlog worden ze donkerder en dreigender. De tekst is niet moeilijk, maar bevat enkele lange en afwijkende woorden. Voor fijnproevers vanaf ca. 9 jaar.

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934 – Leefdaal, 23 september 2022) was een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen. Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schreef vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Dreesen overleed thuis in Leefdaal op 23 septem…Lees verder op Wikipedia