Boek
Nederlands

De jongen die zijn vader zocht

John Boyne (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler)
+1
De jongen die zijn vader zocht
×
De jongen die zijn vader zocht De jongen die zijn vader zocht

De jongen die zijn vader zocht

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De jongen die zijn vader zocht
Auteur
John Boyne
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stay where you are and then leave
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2014
239 p.
ISBN
9789022565797 (hardback)

Besprekingen

1914. Als Alfie vijf jaar oud is, gaat zijn vader naar het front. De Grote Oorlog is begonnen. Vader belooft voor kerst te zullen terugkeren, maar na enkele brieven blijft het doodstil. Vier jaar lang wacht Alfie op taal en teken van pa. Als hij verneemt dat vader in een ziekenhuis ligt vanwege een oorlogstrauma heeft hij maar één missie: vader veilig thuisbrengen. Het laatste hoofdstuk beschrijft de periode vier jaar na de oorlog, 1922. De emoties druipen van de pagina’s in dit tedere verhaal. Geen actieroman, geen gewelddadigheden, maar verstilde literatuur. Het verhaal beschrijft in krachtige taal de gevolgen van een oorlog, voor velen. Het ontroert onmiddellijk. De pijn van Alfie over het gemis van zijn vader is voelbaar. Alfie en zijn moeder worden – beschreven vanuit alwetend perspectief – personages van vlees en bloed. Het omslag en de grafische vormgeving vertonen overeenkomsten met het originele omslag van Boynes bestseller 'De jongen in de gestreepte pyjama'. De schrijfstijl…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist.

Biografie

Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the B…Lees verder op Wikipedia