Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Getekend door de oorlog

Karla Stoefs (auteur), Randall Casaer (illustrator), Trui Chielens (illustrator)
Titel
Getekend door de oorlog / verhalen Karla Stoefs ; illustraties Randall Casaer, Trui Chielens, Kitty Crowther ... [et al.]
Auteur
Karla Stoefs
Illustrator
Randall Casaer Trui Chielens 1987- Kitty Crowther
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2015
79 p. : ill.
ISBN
9789022331439 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Zes korte verhalen die spelen tijdens de Eerste Wereldoorlog in België. Ze beschrijven het persoonlijke leed van gewone mensen in de Westhoek, een gebied in België waar zwaar werd gevochten. De verhalen zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen en personen. Elk verhaal is voorzien van meerdere, soms paginagrote, kleurenillustraties van veelal bekende Belgische illustratoren. Hoewel bij elk verhaal een andere illustrator is gevraagd, ogen zij alle alsof ze daadwerkelijk in het begin van de twintigste eeuw zijn gemaakt. In combinatie met het prettige lettertype en de rustige vormgeving ziet het boek er verzorgd uit. Door de poëtische en associatieve schrijfstijl zullen de verhalen echter voor velen lastig te volgen zijn. Nederlandse scholieren zullen daarnaast eerst extra informatie over de Eerste Wereldoorlog moeten krijgen om de verhalen in historisch perspectief te plaatsen. Achterin staan zes korte achtergrondschetsen over de gebeurtenissen en personages waarop de verhalen zijn gebaseer…Lees verder

Getekend door de oorlog

De titel is tekenend: 'Getekend door de oorlog' bevat zes kortverhalen over evenveel kinderen en jongeren die de Grote Oorlog meemaken. Het voordeel van zo’n bundeling verhalen is dat ze heel verschillende kanten van de oorlog kunnen belichten: de burgerslachtoffers van bombardementen, de Chinese werklui, de angst in de schuilkelders, oorlogsliefde, het vertier in de cafés aan het front, de mascottes in de regimenten. Het nadeel van de kortverhalen is dat je er weinig informatie in kwijt kunt, waardoor de lezer soms wat op zijn honger blijft. Voor jonge lezers die weinig achtergrondkennis hebben over de Eerste Wereldoorlog, zullen sommige verhalen moeilijk te kaderen vallen. Dat probleem wordt maar gedeeltelijk opgevangen door de tekstjes achteraan (in het Nederlands en Engels) die kort uitleggen op welke ware gebeurtenissen de verhalen gebaseerd zijn. De laatste tekst is een promotietekst voor de Kinderbrouwerij in Reningelst, waarvan onduidelijk is wat die in het boek doet.
Lees verder

Over Karla Stoefs

Karla Stoefs (Brussel, 1963) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

De schrijfster groeide op in Brussel in een groot nest. Ze koos ervoor om toegepaste economie te studeren en kwam terecht in de informaticawereld waar ze op 1 april 1988 haar carrière begon bij Polydata, de IT-dochter van Philips België. Ze begon tijdens haar studies met schrijven om zo het strakke, binaire wereldje van haar beroep even los te laten. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook toneel en kortverhalen.

Werk

Stoefs debuteerde in 2004 met Voor altijd bij jou, waar ze meteen de Kinder- en Jeugdjuryprijs mee won. Het boek over de jonge Hannah die zich moet aanpassen aan haar vreemde familie, zet meteen de toon voor de rest van haar carrière. Ze maakt ook toneel- en kortverhalen en in 2005 werd haar reisverslag over Marokko gepubliceerd.

Ze schrijft vaak verhalen over kinderen die anders z…Lees verder op Wikipedia