Boek
Nederlands

Een medaille voor Leroy

Michael Morpurgo (auteur), Michael Foreman (illustrator), Hanneke van Soest (vertaler)
Michael heeft zijn vader nooit gekend. Hij is voor Michaels geboorte in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Als zijn tante overlijdt, vindt Michael een schriftje waarin iets staat over zijn familiegeschiedenis. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Een medaille voor Leroy
Auteur
Michael Morpurgo
Illustrator
Michael Foreman 1938-
Vertaler
Hanneke van Soest
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A medal for Leroy
Uitgever
Tiel: Aerial Media Company, © 2016
173 p. : ill.
ISBN
9789402601619 (hardback)

Besprekingen

Michael kan zich zijn vader niet herinneren, want hij was nog niet geboren toen deze als RAF-piloot in de Tweede Wereldoorlog omkwam. Hij wordt door zijn moeder opgevoed en komt vaak bij zijn tantes die zijn vader goed gekend hebben. Veel is er over hem niet bekend en zijn moeder gaat ook niet op zijn vragen in. Als een van de tantes overlijdt, krijgt Michael jaren later een ingelijste foto van zijn vader. Als de foto valt en het glas breekt, ontdekt hij een schriftje achter de foto waarin zijn overleden tante meer vertelt over de familiegeschiedenis en dus ook over zijn vader. Zeer boeiend verhaal waarin je als lezer steeds iets meer over de familie te weten komt. Het verhaal uit het schriftje binnen het eigenlijke verhaal maakt de structuur enigszins onevenwichtig. De auteur weet de spanning wel goed op te bouwen en de personages komen goed uit de verf. Ook de thematiek van de discriminatie van zwarte soldaten wordt goed uitgewerkt, zonder in moralisme te vervallen. In het nawoord g…Lees verder

Een medaille voor Leroy

In ‘Een medaille voor Leroy’ maken we kennis met een donkere jongen met kroeshaar, Michael. Michael is nog niet geboren wanneer zijn vader als Royal Air Force-piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven komt. Zijn moeder heeft te veel verdriet om de kleine Michael veel over zijn vader te vertellen. Behalve zijn moeder, lijkt hij enkel twee tantes, tante Sneeuwklokje en tante Foei, als familie te hebben.Het boek komt eerder traag op gang. Voor de lezer is het ook even zoeken om de familieverhoudingen goed in kaart te brengen. De twee dames die Michael ‘tante’ noemt, blijken immers niet zijn eigen tantes te zijn. Het was zijn overleden vader, die tijdens zijn opvoeding deze dames steeds als ‘tante’ aansprak. Michael houdt er niet echt van om de tantes op te zoeken, maar voor zijn moeder is het belangrijk. De tantes hebben haar immers altijd gesteund na het verlies van haar man. Wanneer tante Sneeuwklokje uiteindelijk komt te overlijden, is Michael best verdr…Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Sinds 1976 bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie