Boek
Nederlands
De Britse dichter Siegfried Sassoon (1886-1967) wordt in 1917 behandeld voor de gevolgen van een shell shock in de loopgraven in Frankrijk.
Titel
Niemandsland
Auteur
Pat Barker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Regeneration
Uitgever
Breda: De Geus, 1993
303 p.
ISBN
90-6445-686-0

Besprekingen

In 1917 komt de Engelse dichter Siegfried Sassoon (1886-1967), die in de loopgravenoorlog in Noord-Frankrijk shellshock heeft opgelopen en een pamflet heeft geschreven over het zinloze van de oorlog, voor behandeling aan in het Schotse oorlogshospitaal Craiglockhart. De behandeling door de sympathieke dr. Rivers heeft echter niet alleen gevolgen voor Sassoon, die inderdaad weer naar Frankrijk gaat, maar ook voor Rivers zelf. Hij gaat zich steeds meer afvragen wat voor zin het heeft militairen te behandelen om ze weer naar het slagveld te sturen. Deze op historische feiten gebaseerde roman is indrukwekkend en heel boeiend. Subtiel, genuanceerd en eerlijk wordt met veel psychologisch inzicht de wisselwerking tussen mensen in soms heel verschillende en extreme omstandigheden beschreven. Goede vertaling. Eerste deel van de Niemandslandtrilogie; zie voor deel 2 "Het oog in de deur" en deel 3 "De weg der geesten" (Booker Prize 1995). Vrij kleine druk.

Over Pat Barker

CC BY 2.0 - Foto van/door summonedbyfells

Pat Barker (8 mei 1943) is een Britse schrijfster en historicus. Ze publiceerde haar eerste roman, Union Street, in 1982. Sindsdien heeft ze meerdere boeken over haar favoriete onderwerp, de Eerste Wereldoorlog, geschreven, waaronder Regeneration en The Ghost Road. Barker heeft vele prijzen gewonnen met haar romans. Zo sleepte ze met het boek The Ghost Road de Booker Prize in de wacht.

Biografie

Pat Barker werd geboren als Patricia Margaret Drake op 8 mei 1943 te Thornaby-on-Tees, Yorkshire. Haar moeder Moyra was ongehuwd bij haar geboorte en haar vader was niet gekend. Barker groeide op in een arbeidersgezin bestaande uit haar moeder, haar grootmoeder Alice en haar grootvader. Zowel Moyra als Alice werkte beiden als schoonmaakster. Toen Barker zeven jaar was trouwde haar moeder. Ze kon bij haar moeder en stiefvader gaan wonen, maar ze bleef uit liefde voor haar bij haar grootmoeder. Haar groot…Lees verder op Wikipedia