Boek
Nederlands

De eerste kruistocht : de roep uit het Oosten

Peter Frankopan (auteur)

De eerste kruistocht : de roep uit het Oosten

In de reeks:
Wat was de aanleiding van de eerste kruistocht? Welke rol speelde de Byzantijnse keizer daarbij? En waarom wilde Europa Jeruzalem pas in 1096 bevrijden, terwijl de stad al vijfhonderd jaar in moslimhanden was? Beschrijving vanuit zowel het Westers perspectief als dat van Constantinopel.
Onderwerp
Kruistochten
Titel
De eerste kruistocht : de roep uit het Oosten
Auteur
Peter Frankopan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The first crusade
Uitgever
[Amsterdam]: Rainbow, 2021
312 p. : kaarten
ISBN
9789041714022 (paperback)

Besprekingen

De eerste kruistocht (1096-1099) is een van de meest tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen in de middeleeuwen. Er verschijnen dan ook regelmatig nieuwe historische studies, waaronder In naam van God van Jonathan Phillips (2009), en De eerste kruistocht (2006) en De kruistochten (2010) van Thomas Asbridge. Volgens Peter Frankopan is er tot nog toe te weinig aandacht geschonken aan de factoren die aan de eerste kruistocht ten grondslag lagen. Alle aandacht ging steeds uit naar paus Urbanus II en zijn bezielende rede in Clermont (27 november 1095). Jeruzalem was echter al sinds de zevende eeuw in islamitische handen. Waarom deed de paus dan pas nu een oproep? De oproep was een gevolg van een verzoek van de Byzantijnse keizer, Alexius I Comnenus, om steun in zijn strijd tegen de Turkse Seldjoeken. Hoewel de Byzantijnse vraag om hulp in geschiedeniswerken wel wordt vermeld, wordt daar niet diep op ingegaan.
Volgens Frankopan is de werkelijke reden voor de ee…Lees verder
Boeken over de kruistochten zijn er meer dan voldoende. Deze studie verdient echter wel een aparte plaats. De auteur wil bewijzen dat de oproep tot de eerste kruistocht niet van de kerk uitging, maar van keizer Alexius van Byzantium. Na de geslaagde invallen van de Turken vanaf 1077 stond het Klein-Aziatische deel van zijn rijk op instorten. Hij had het westen nodig om overeind te blijven en daarom richtte hij de aandacht van de paus op het bezette Heilige Land en Jeruzalem. Berichten over Turkse wreedheden tegen pelgrims deden de rest. Paus Urbanus II had op zijn beurt een rivaal die uitgeschakeld moest worden. Door de oproep tot een kruistocht in 1095 toonde hij zich de ware leider van de christenheid. De keizer zorgde voor ravitaillering en financiering van de onderneming en daarover heeft zich toen nooit iemand beklaagd. Zijn slechte naam is dus onverdiend, aldus de auteur in een als geheel genomen overtuigend betoog. Het wetenschappelijk aandoende boek is goed leesbaar geschreven…Lees verder

Over Peter Frankopan

CC BY 3.0 - Foto van/door The Conversation

Peter Frankopan is een historicus aan de universiteit van Oxford.

Leven en werk

Frankopan is gespecialiseerd in de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied, Rusland, het Midden-Oosten, Perzië, Centraal-Azië en verder gelegen gebieden, in de betrekkingen tussen het christendom en de islam, en in middeleeuwse Griekse literatuur.

Frankopan heeft geschiedenis gestudeerd aan Jesus College aan de Universiteit van Cambridge en haalde zijn doctoraat aan Corpus Christi College van de Universiteit van Oxford. In 1997 werd hij postdoctoraal onderzoeker (junior research fellow en vanaf 2000 senior research fellow) aan Worcester College. Hij is directeur van het Oxford centre for Byzantine Research. Hij is lid van de Royal Historical Society, de Royal Society of Arts, het Royal Anthropological Institute en de Royal Asiatic Society. Hij heeft deel uitgemaakt van het Kroatische internationale cricketteam.

Frankop…Lees verder op Wikipedia