Bij een groep jongens, door oorlogsomstandigheden op een tropisch eiland aangespoeld, vormt zich een nieuw groepsbesef, dat in deze omgeving door de opgewekte primitieve horde-instincten tot huiveringwekkende gevolgen leidt. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Heer der vliegen
Auteur
William Golding
Vertaler
Hans U. Jessurun d'Oliveira
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lord of the flies
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2007
287 p.
ISBN
9789025317607

Andere talen:

Besprekingen

Vooral voor deze roman werd William Golding (1911-1993) de Nobelprijs voor literatuur 1983 toegekend. Een aantal twintigste eeuwse schooljongens raakt na een schipbreuk geïsoleerd op een onbewoond eiland. Al vlug ontstaan twee groepen en de rivaliteit tussen beide mondt uit in een bloedige oorlog. De keurige Engelse jongetjes hebben elk greintje beschaving van zich afgezet en spreiden daarbij een ontstellende wreedheid (rituele dansen en moorden) ten toon. Deze allegorie over het geweld in de maatschappij is door de eenvoudige jongensboekenstijl toegankelijk voor een breed publiek. Voor de zevende druk in 2002 werd de vertaling gemoderniseerd en de spelling aangepast; deze achtste is licht verbeterd. Vanaf ca. 14 jaar. Twee keer succesvol verfilmd. Heruitgave in de reeks Salamander Klassiek: gebonden uitgaven op pocketformaat, deze keer helaas zonder informatief nawoord; kleine druk.

Over William Golding

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door OnbekendUnknown author

William Gerald Golding (St. Columb Minor (Newquay, Cornwall), 19 september 1911 — Perranarworthal (Cornwall), 19 juni 1993) was een Engels schrijver en dichter. Hij won de Nobelprijs voor Literatuur in 1983.

Golding studeerde aan de universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Britse Koninklijke Marine op een torpedobootjager die meedeed aan de jacht op het Duitse oorlogsschip Bismarck. Hij deed mee aan de invasie van Normandië op D-Day. Na de oorlog keerde hij terug naar Engeland, en werkte als leraar en schrijver.

In 1988 werd hij door koningin Elizabeth II geëerd met de titel sir.

Hij ligt begraven op de begraafplaats in Bowerchalke, Wiltshire, Engeland.

Zijn bekendste werk is Lord of the Flies uit 1954. Het werd een onmiddellijk wereldwijd succes. Het boek weerspiegelde dan ook de ontgoocheling in de menselijke natuur in de naoorlogse periode. Golding verklaarde zelf dat de roman voortgekomen was uit z…Lees verder op Wikipedia