Livre
Néerlandais

Birk

Jaap Robben (auteur)
Als zijn vader verdrinkt breekt voor jongen een periode aan waarin zijn moeder en hij door rouw, schuld, verdriet en onmacht steeds verder van elkaar vervreemden.
Titre
Birk
Auteur
Jaap Robben
Langue
Néerlandais
Édition
8
Éditeur
Breda: World Editions, 2015
346 p. ; 15 cm
Note
Zakformaat
ISBN
9789462371040 (hardback) 9789044535556

Commentaires

Met ingehouden adem

Vorige week verkozen de Nederlandse boekhandelaren Birk van Jaap Robben tot hun favoriete titel van 2014. Robben neemt ons mee naar een van de wereld afgesneden eiland en zuigt ons een verstikkende moeder-zoonrelatie in.

De gloednieuwe Boekhandelsprijs is de eerste bekroning die Jaap Robben (°1984) met zijn romandebuut Birk in de wacht sleept. Het succes komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Toen Birk vorige zomer verscheen, regende het lovende recensies. In de literaire wereld had Robben eerder al strepen verdiend. Naast een dichtbundel had hij met tekenaar Benjamin Leroy een paar jeugdboeken geschreven die de shortlist van de Gouden Uil hadden gehaald.

Birk speelt zich af op een mini-eiland in de woeste wateren tussen Noorwegen en Schotland en begint met een mysterieuze verdwijning. De jonge verteller, Mikael, is met zijn vader Birk naar het strand geweest, maar wat is daar gebeurd? De jongen ontwijkt de vragen van zijn moeder en verdringt de beelden die hem overspoelen. De kustwacht wordt ingeschakeld, maar de vader blijkt spoorloos.

Moeder en zoon zijn ontredderd. Robben laat zien hoe de jongen de puberteit ingaat en hoe de ouder-kindrelatie ontspoort.

Ziekelijk ja…Lire la suite

Mikael woont met zijn vader Birk en zijn moeder Dora op een afgelegen eiland, ergens tussen Schotland en Noorwegen. Het is een plek waar je niet per se bij de mensheid moet horen om te bestaan. En dat is best gezellig. Er is nog een buurman en ooit was er een buurvrouw, maar die is al lang dood en sindsdien dient haar huis vooral als een schatkist. De dingen veranderen wanneer Mikael negen is en zijn vader in zee verdwijnt. ‘Dichter bij elkaar dan de overkant van de tafel kwamen we niet,’ zegt Mikael over hoe het daarna verder gaat met hem en zijn moeder, hoe ze langzaam maar zeker twee eilandjes op een eiland worden. Birk volgt Mikael tijdens de jaren waarin hij volwassen moet zien te worden op de paar vierkante meter die het eiland groot is, met als eerste hulp bij wip en jongenssnor een beschimmelde encyclopedie, en met een gezelschap rond zich dat alleen maar enger en beklemmender wordt.
De grote kracht van Birk zit ‘m in het tonen zonder inbreken, in het exacte…Lire la suite
Als Birk, de vader van Mikael, verdrinkt, volgt een periode waarin rouw, schuld, verdriet en onmacht zijn moeder steeds verder van hem vervreemden. Ze wonen samen met een andere man, een visser, op een afgelegen eiland boven Schotland. Terwijl er ogenschijnlijk weinig gebeurt, verandert heel hun leven tot een bijna ondoenlijke opgave, met voor ieder van hen hun eigen ongeluk dat alle glans wegneemt van het ooit idyllische isolement. Het wanhopige verdriet bij het verlies van een geliefde man en vader is op indringende wijze beschreven, waar de sfeer van een eiland met een gure en eenzame ligging niet weinig aan bijdraagt. Maar door alles heen blijft ook de (verloren) liefde voor Birk voelbaar en richten zowel zoon als moeder een klein monumentje voor hem op. Won de ANV Debutantenprijs 2015, de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015 en de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015. Uitgave in zakformaat; kleine druk.