Livre
Néerlandais

Wat niemand weet

Karen Dierickx (auteur)

Wat niemand weet

Public cible:
15 ans et plus
Rosalie (16, ik-figuur) belandt in een gevaarlijke situatie als ze in de Eerste Wereldoorlog voor het verzet gaat werken en verliefd wordt op een Duitse soldaat die ze nog kent van haar zomervakantie. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Wat niemand weet
Auteur
Karen Dierickx
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2013
321 p.
Note
Tweede deel van tweeluik, vervolg op De mooiste zomer van mijn leven
ISBN
9789044820638 (hardback)

Commentaires

Rosalie wacht in haar cel op de voltrekking van haar vonnis. Ze heeft zich afgevraagd of ze voor een genadeverzoek als verzachtende omstandigheid zal inroepen dat ze in verwachting is en dat de vader van haar kind een Duitse militair is. Het is augustus 1918. Vier jaar geleden nam ze een beslissing die haar in de dodencel zou doen belanden. ‘Wat je ook doet, hoe je je ook verzet of probeert je lot te ontlopen, het haalt niks uit: wat moet gebeuren gebeurt.’ Het was ook zomer toen Rosalie in 1914 als kindermeisje van een Afghaanse windhond, Princesse, met haar madame aan de Belgische kust verbleef. Daar beleefde ze haar eerste grote liefde met Friedrich die met een Duitse familie de zomer aan zee doorbracht. Hij verzekerde haar dat er geen oorlog zou komen, Duitsland en België waren immers vrienden. Een paar dagen later viel het Duitse leger België binnen. Rosalie pakt haar koffertje en vertrekt abrupt, met Princesse. Terug naar het gehucht waar ze opgroeide en waar ze allesbehalve har…Lire la suite
Nadat de 16-jarige Rosalie in de zomervakantie van 1914 heeft gewerkt voor een rijke Vlaamse familie (zie 'De mooiste zomer van mijn leven'*) keert ze gedesillusioneerd huiswaarts. Door de oorlog komt Rosalie in aanraking met het verzet en wordt koerier voor een ondergronds netwerk. Als ze haar zomerliefde Friedrich ontmoet, die nu een Duitse soldaat is, begeeft ze zich door haar verzetswerk op glad ijs. Ze wordt verraden en belandt in 1918, zwanger van Friedrich, in de gevangenis waar ze het risico loopt om de doodstraf te krijgen. Een op historische feiten gebaseerd verhaal waarin op indringende wijze in de ik-vorm het zware leven van Rosalie beschreven wordt. In vier jaar groeit Rosalie uit van een beschadigd en depressief meisje naar een jonge, zelfbewuste vrouw die het leven uiteindelijk omarmt. Geschreven in beeldend, soms poëtisch taalgebruik. Een mooi verhaal voor jongeren. Niet los te lezen van het eerste deel over Rosalie. Vanaf ca. 15 jaar.

Wat niemand weet

Dit boek is het vervolg op 'De mooiste zomer van mijn leven'. In dit boek bewijst Karen Dierickx weer dat ze een experte is in de materie van de eerste wereldoorlog. We maken deze oorlog mee door de ogen van Rosalie. Zij vertelt haar verhaal aan haar (ongeboren) kind. Bij het begin van het boek zit ze in een Duitse cel in afwachting van haar executie als verzetslid. Ze is bij het verzet gekomen door haar vriendschap met dokter Bérénice. Langs de andere kant neemt ze een enorm risico door haar verliefdheid op de Duitse soldaat Friedrich. Ze kent hem nog uit het verleden; door een ongelooflijk toeval wordt hij ingekwartierd in het huis waar ze werkt.
Rosalie heeft heel wat meegemaakt tijdens de oorlogsjaren. Als lezer kom je enkel de belangrijkste gebeurtenissen uit die jaren te weten. Je leest hoe ze wat haar overkwam in het vorige boek probeert te verwerken. Bij haar familie is ze niet welkom, maar als gezelschapsdame bij mevrouw Alixe beleeft ze een gelukkige tijd. Ze sluit vri…Lire la suite