LEES JE MEE?

Hou je van verhalen? Dan is de Leesjury misschien wel iets voor jou. De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren (van 6 tot 18 jaar) waarin je een aantal boeken leest en er met leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet.

Lezen en stemmen

Welke boeken je leest, hangt af van je (leeftijds-)groep. In de Leesjury zijn er nl. zeven groepen, die aansluiten bij je leeftijd. Elke groep heeft zijn eigen leeslijst. Je kiest zelf in welke groep je meeleest. Liever eentje lager of hoger dan je leeftijd? Dat mag. Of twee tegelijk? Dat kan ook! 

Hieronder vind je een overzicht van welke groep aansluit bij je leeftijd en welke boeken er tijdens het leesjaar gelezen zullen worden.

  • Groep 2: 6 tot 8 jaar (eerste en tweede leerjaar)
  • Groep 3: 8 tot 10 jaar (derde en vierde leerjaar)
  • Groep 4: 10 tot 12 jaar (vijfde en zesde leerjaar)
  • Groep 5: 12 tot 14 jaar (eerste en tweede middelbaar) - enkel individueel 
  • Groep 6: 14 tot 16 jaar (derde en vierde middelbaar) - enkel individueel
  • Groep 7: 16 tot 18 jaar (vijfde en zesde middelbaar) - enkel individueel

Welke boeken lees je?

De boeken die gelezen worden zijn een selectie uit het recente aanbod Nederlandstalige en vertaalde literatuur, gemaakt door een ervaren team van bibliotheekmedewerkers, leerkrachten, oud-juryleden... Er wordt over gewaakt dat er in de lijsten voldoende afwisseling zit qua genre, moeilijkheidsgraad, thema's enz. Op die manier kan je je leeshorizon verruimen. 

Moet je alle boeken op je lijst lezen?

In principe lees je elk boek op de lijst van jouw leeftijdsgroep. Alleen zo kan je ze eerlijk met elkaar vergelijken. Maar als je een boek écht niet goed vindt, gaan we je niet dwingen om het van de eerste tot de laatste pagina uit te lezen. Lees er een stukje in, tot je weet waarom het niks voor jou is.

 

Hoe en waar praat je over de boeken?

De Leesjury komt samen in de bib in Langemark (Klerkenstraat 37A, Langemark-Poelkapelle) op een vijftal zaterdagen tijdens het schooljaar van 11 tot 12 uur. In de Leesjury doe je meer dan lezen! Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vond je van de illustraties? Je kan je mening online geven bij elk boek, je kan in een leesdagboek bijhouden wat je leest, of je kan er met andere juryleden over praten in de leesgroep...

Groep 2
Groep 2 aan het werk met begeleidster Griet
Groep 3
Groep 3 aan het werk met begeleider Ignace

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep 4
Groep 4 aan het werk met begeleider Evelyne
BIB

De Leesjury: promofilmpje

De Leesjury: promofilmpje